Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
380
A henger alakú hirdető oszlop:r.: 55cm , d.:110 cm , m:2.35m. Hány darab 69×46cm nagyságú plakátot tudunk ragasztani rá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kérdés, hogy a plakátot lehet e darabolni (bizonyára nem), továbbá el lehet e helyezni fektetve is?

A hirdetőoszlop kerülete

K = `2*r*pi` = `110*3,14` = 345,4 cm

A 235 cm magasságban, ha normál állással helyezzük el, akkor

A teljes felület tehát 345,4 cm x 235 cm.

Erre hány darab 69x46 cm-es plakátot tudunk ragasztani?

1. eset

345,4: 69 = 5,005 (ez 5 darab)

235 : 46 = 5,1 (ez is 5 darab)

Ebben az irányban 5x5 = 25 darab plakátot tudunk elhelyezni.

2. eset:

345,4: 46 = 7,5 (ez 7 darab)

235 : 69 = 3,4 (ez 3 darab)

Így pedig csak 21 darab plakátot tudunk elhelyezni.

Az első a nyerő. (25 darabot).
0