Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

4v áramlástan

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
358
Egy vízszintesen lefektetett kőolajvezeték átmérője 400mm az áramló olaj átlagsebessége 3m/s.
a, A 0,9 kg/liter sűrűségű kőolaj dinamikai viszkozitása télen 1,1 Pa*s. Mekkora a Reynolds-szám? Milyen az áramlás?
b, Mekkora a nyomásesés kilóméterenként?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a)
Mindent SI-ben kell behelyettesíteni:

`Re=(rho*v*d)/eta=(900*3*0.4)/1.1=982` `< 2300`, tehát az áramlás lamináris.

b)
`Deltap=zeta*rho*v^2/2`

`zeta`: veszteség tényező

Egyenes, kör keresztmetszetű cső esetén:
`zeta=λ*l/d`

`λ:` cső súrlódási tényező (lamináris áramlás esetén érdes csőre egy diagramból 4,8*10-2)

`Deltap=λ*l/d*rho*v^2/2=4.8*10^(-2)*1000/0.4*900*3^2/2=486000Pa` a nyomásesés kilométerenként.
3