Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2.1 áramlástan

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
356
Egy vízzel töltött kézi fecskendő 20 mm átmérőjű dugattyúját 1 cm/s sebességgel nyomjuk be. (Az áramlás állandósult, a fecskendő legyen vízszintes, a súrlódástól tekintsen el.) a) Mekkora sebességgel áramlik ki a víz a 4 mm átmérőjű fúvókán? [25 cm/s] b) Mekkora a kiáramló víz tömegárama? [3,14 g/s] c) Mekkora a víz lendületének időegységre eső változása a fecskendőben? [0,754·103 N]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a,

A térfogatáram megegyezik a két oldalon:

`A_1*v_1` = `A_2*v_2`

`(d_1^2*pi)/4*v_1` = `(d_2^2*pi)/4*v_2`

`v_2` = `d_1^2/d_2^2*v_1` = `20^2/4^2*1` = 25 `(cm)/s`

b,

`d_2` = 0,4 cm

`rho` = 1 `g/(cm^3)`

tömegáram:

`m_a` = `rho*A_2*v_2` = `rho*(d_1^2*pi)/4*v_2` = `1*(0.4^2*3.14)/4*25` = 3,14 `g/s`

c,

`m_a` = `3.14*10^(-3)` `(kg)/s`

`v_2` = 0,25 `m/s`

`v_1` = 0,01 `m/s`

`Deltapsi` = `m_a*Deltav` = `3.14*10^(-3)*(0.25-0.01)` = `0,7536*10^(-3)` `(kg*m)/s^2`
1