Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1.4 áramlástan

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
458
A főütőér (aorta) a legnagyobb átmérőjű verőér, a bal kamrából indul ki. Gyakori érrendszeri betegség az aortatágulat. A kitágult érszakasz falvastagsága és nyomásállósága lecsökken. Tételezzük föl, hogy a tágult érszakasz átmérője másfélszer akkora, mint az egészségesé, ahol 0,5 m/s sebességgel áramlik az 1,06 kg/liter sűrűségű vér. Mennyivel nagyobb a vérnyomás a tágult érszakaszban? (A vizsgált érszakasz vízszintes.) [106 Pa ≈ 0,81 Hgmm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

·A tágult érszakaszban a vér sebessége v₁·A₁=v₂·A₂-ból kiszámítva
A₁/A₂=1,5·1,5=2,25, így v₁=v₂/2,25=0,5/2,25=0,2222222 m/s.
0