Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1.3 áramlástan

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
404
Egy szódásüvegből a függőlegesen fölfelé irányított vízsugár 2 m magasra spriccel föl (lásd az képen). A szódavíz sűrűsége közelítőleg 1 kg/liter. Becsülje meg a szódásüvegben a túlnyomást. (A szódásüveg méretét hanyagolja el a vízsugár pályamérete mellett. A súrlódási veszteségeket hanyagolja el, és az áramlást tekintse állandósultnak.) [19,62 kPa]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A szódavíz helyzeti energiája a tetőponton megegyezik a nyílásnál a kilövéskor vett mozgási energiával:

`E_h` = `E_m`

`m*g*h` = `1/2*m*v^2`

v = `root()(2*g*h)` = `root()(2*10*2)` = 6,32 `m/s`

Ezt a sebességet a nyomáskülönbség okozza :

`Deltap` = `1/2*rho*v^2` = `1/2*1000*6.32^2` = 20000 Pa = 20 kPa

(szintén g=9,81 `m/s^2` esetén jön ki a 19,62 kPa).
1