Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
720
Azonos szénatomszámú, telített, egyértékű karbonsav, telített, egyértékű alkohol és telített egyértékű aldehid elegyének 3,16 g-ját tökéletesen elégetve 2,94 dm3 standardállapotú szén-dioxid-gáz és 2,52 g víz képződött. Ugyanilyen mennyiségű kiindulási elegy nátriummal 612,5 cm3 standardállapotú hidrogéngázt fejleszt. Mi volt a kiindulási elegy n/n%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_nH_(2n+1)-COOH` + x `O_2` `Rightarrow` n+1 `CO_2` + n+1 `H_2O`

`C_nH_(2n+1)-CHO` + y `O_2` `Rightarrow` n+1 `CO_2` + n+1 `H_2O`

`C_nH_(2n+1)-CH_2-OH` + z `O_2` `Rightarrow` n+1 `CO_2` + n+2 `H_2O`

(x,y,z fakultatív; a számolási folyamat szempontjából nem fontos)

2,94 `dm^3` `CO_2` az `2.94/24.5` = 0,12 mol `CO_2` fejlődik

A kiindulási anyagunk tehát `0.12/(n+1)` mol

2,52 g víz az `2.52/18` = 0,14 mol

Nátriummal csak a hidroxil- és a karboxil-csoportot tartalmazó szerves vegyületek reagálnak (az aldehid nem).

`C_nH_(2n+1)-COOH` + Na `Rightarrow` `C_nH_(2n+1)-COONa` + `1/2` `H_2`

`C_nH_(2n+1)-CH_2-OH` + Na `Rightarrow` `C_nH_(2n+1)-CH_2-ONa` + `1/2` `H_2`

A kiindulási elegyben tehát ki tudjuk számolni a karbonsav és az alkohol együttes mennyiségét.

Fejlődik 0,6125 `dm^3` hidrogéngáz, ami `0.6125/24.5` = 0,025 mol. Ennek a kétszerese, azaz 0,05 mol a sav és az alkohol együttes mennyisége.

A fejlődő `CO_2` mennyiségéből következtetve (ami 0,12 mol)

n=1 esetén a kiindulási anyagmennyiségünk:

`0.12/(1+1)` = 0,06 mol (ez egy lehetséges megoldás)

n= 2 esetén a kiindulási anyagmennyiségünk

`0.12/(2+1)` = 0,04 lenne; de ez nem lehet, mert már eleve van a savból és az alkoholból 0,05 mol. És ha még tovább megyünk, akkor még kisebb lesz a kiindulási anyagunk mennyisége.

Így hát kiderült, hogy a keresett sav az ecetsav, az aldehid az acetaldehid, az alkohol pedig az etanol.

Az aldehid mennyisége az elegyben 0,06-0,05 = 0,01 mol.


Legyen a mol az ecetsav és 0,05-a mol az alkohol mennyisége.

`M_("ecetsav")` = 60 `g/(mol)`

`M_("acetaldehid")` = 44 `g/(mol)`

`M_("etanol")` = 46 `g/(mol)`

Van tehát az elegyben `a*60` g ecetsav; `(0,05-a)*46` g etanol és `0.01*44` g aldehid. Ez pedig összesen 3,16 g.

a = 0,03

Az elegy összetétele:

0,03 mol ecetsav; 0,02 mol etanol és 0,01 mol acetaldehid.

0,06 molban vanna ezek

100 mol-ban van:

`100/0.06*0.03` = 50 mol% ecetsav

`100/0.06*0.01` = 16,7 mol% acetaldehid

`100/0.06*0.02` = 33,3 mol% etanol.

Ellenőrzésnek segít a keletkezett víz mennyisége:

0,03 mol ecetsav égetésekor keletkezik `0,03*2` = 0,06 mol víz

0,01 mol acetaldehid égetésekor keletkezik `0,01*2` = 0,02 mol víz

0,02 mol etanol égetésekor keletkezik `0,02*3` = 0,06 mol víz

Ez összesen 0,06+0,02+0,06 = 0,14 mol víz (épp annyi, amennyi a feladat szerint.)
2