Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
312
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ez nem inercia rendszer, gyorsuló mozgásról beszélünk. Ha egyenletesen mozogna, akkor érvényes lenne rá Newton I. törvénye, és a nehézségi erő egyenlő lenne a nyomó erővel. Ellenben amikor felfelé gyorsul a tenyerünk (képzeld el a lift esetét) akkor ránk egy lefelé ható erő, a lift felől felfelé ható erőt tapasztalunk. Ezt képlettel kifejezve:
`F_(ny)-F_(n e h)=m*a`

`F_(ny)-m*g=m*a`

`F_(ny)=m*(g+a)` (Egyébként, ha lefelé gyorsulunk, akkor `g-a` fog szerepelni. Érthető, hisz ha az `a` eléri a `g` gyorsulást, akkor tulajdonképpen szabadon esünk, a súlyunk nulla)

Ha háromszor akkora erővel nyomja a tenyerünket, ahhoz az kell, hogy a g mellett, az a még 20-al több legyen. Ha a `g`-t nem kerekítjük 10-re, akkor körülbelül a válasz: `a=20.19 (m)/(s^2)`
Módosítva: 6 éve
1