Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
585
Letudnatok vezetni, hogy jön ki a képen látható képlet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A csatolt képen látható, hogy néz ki egy mozgó csiga. Ennek a kötelei a vízszintessel 45°-ot zárnak be. Azaz a két kötél egymással 90°-ot zárnak be. A lényeg, hogy A rálógatott testre hat egy súlyerő (gravitációs erő) aminek a nagysága:
`F_g=40kg*9,81(m)/(s^2)=392,4N`

A csiga köteleiben ez az erő megoszlik két felé, tehát biztos, hogy a kötélben ennél kevesebb lesz az erő. Viszont szöget is zár be a kötél, ezért azzal is számolnunk kell!

A `G` erőt eltolva a jobb oldali kötélhez, kapunk egy derékszögű háromszöget, aminek bal alsó sarkában 45° van.
Erre felírva a szinusz szögfüggvényt:

`sin(45°)=F_g/F_1` -> `F_1=(392,4N)/(sin(45°))=565,68N`
Ahol `F_g` a súlyerő, `F_1` a jobb oldalon lévő kötélben ébredő erő.

Most tulajdon képpen nem vettem figyelembe, hogy kétfele oszlik az erő, ezért most (bár előbb is megtehettem volna) osztok kettővel:
`F_1=(565,86N)/2=282,8427N`

Hogyan függ? Úgy, ahogy most megoldottuk a feladatot: a gravitációs erőt elkellett osztanunk kettőbe, valamint figyelembe kellett venni, hogy szöget zár be, amit a szinusz tétel segítségével tettünk. Tehát a kötélben ébredő erő:
`K=1/2*m*g*sin(alpha)`
Módosítva: 6 éve
1