Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
377
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A testre hat a nehézségi erő: `m*g`

A lejtő nyomja a testet a lejtőre merőleges Fny nyomó erővel.

Az Fny nyomóerő és `m*g` lejtő irányú eredője (szaggatott nyilak) arra készteti a testet, hogy lecsússzon a lejtőn.

A test nyugalomban van, tehát az eredő erővel egyenlő nagyságú, de ellentétes irányú lejtővel párhuzamos Fs súrlódási erő ébred.

Hogy a test magától lecsúszik-e, az az α szög nagyságától függ.

Mivel a lejtő derékszögű háromszög, ezzel hasonló háromszöget alkot az Fny, `m*g`, Fs derékszögű háromszög, amelynek hegyesszöge szintén α.

Derékszögű háromszögben `cosα="szög melletti befogó"/"átfogó"`

`cosα=F_(ny)/(m*g)`

`F_(ny)=m*g*cosα`

`F_s=μ_0*F_(ny)`

`F_s = μ_0*m*g*cosα`
Módosítva: 6 éve
3