Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
355
A képen látható a feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tételezzük fel, hogy `m_1>m_2`.
`F=m*a -> a=F/m`

Pozitív gyorsulás lefele van, mert lefelé fog lemozdulni az `m_1` test. (1)
Ható erők: `F_1=m_1*g `
`F_2=m_2*g`

`a=(m_1*g-m_2*g)/(m_1+m_2)=g*(m_1-m_2)/(m_1+m_2)` (2)


`T_1` és `T_2` az angol Tension szóból a kötélben ébredő feszítő erő, magyarul Kötél erőnek hívjuk.

`T_1=m_1*g-m_1*a=m_1*(g-a)` az, hogy melyiknek mi az előjele, az az (1)-pontban van leírva.

`T_2=m_2*g+m_2*a=m_2*(g+a)`

(2)-es egyenletet behelyettesítjük:

`T_ö=m_1*(g-g*(m_1-m_2)/(m_1+m_2))+m_2*(g+g*(m_1-m_2)/(m_1+m_2))`

`T_ö=m_1*g(1-(m_1-m_2)/(m_1+m_2))+m_2*g(1+(m_1-m_2)/(m_1+m_2))`

`T_ö=m_1*g((m_1-m_2-m_1+m_2)/(m_1+m_2))+m_2*g((m_1+m_2+m_1-m_2)/(m_1+m_2))`

`T_ö=m_1*g*((2*m_2)/(m_1+m_2))+m_2*g*((2*m_1)/(m_1+m_2))`

`T_ö=(2*m_1*g*m_2)/(m_1+m_2)+(2*m_1*g*m_2)/(m_1+m_2)`

`T_ö=g*(4*m_1*m_2)/(m_1+m_2)`




Módosítva: 6 éve
2