Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
450
A képen látható a feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először vizsgáljuk a majomra ható erőket. Hat rá a gravitáció, így van egy lefelé irányuló `m_1g` nagyságú erő. Másodszor van egy erő, amit a rúd fejt ki a majomra (mivel a majom kapaszkodik rajta felfele). Tudjuk, hogy a majom nem mozdul sehova, így a két erő kiegyenlíti egymást, azaz `F=m_1g`

Nézzük a rúdra ható erőket. Erre is hat a gravitáció, így van egy lefelé ható `m_2g`. Továbbá mivel a rúd kifejt a majdomra egy `m_1g` nagyságú felfele irányuló erőt, Newton 3. törvénye értelmében a majdom kifejt a rúdra egy `m_1g` nagyságú, lefele rányuló erőt.

Összegezzük a rúdra ható erőket. Van egy `m_1g` és egy `m_2g` nagyságú lefele irányuló erő. Ezek eredője egy `g(m_1+m_2)` nagyságú lefele ható erő. Newton második törvénye értelmében `F=ma`. `F` az eredő erő, `m` pedig a rúd tömege (mivel éppen azt vizsgáljuk). `a` a rúd gyorsulása, ezt keressük.
`g(m_1+m_2)=m_2a`
`a=g(m_1+m_2)/m_2`
1