Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!
Hányféleképpen osztható szét 100000 forintnyi jutalom 3 dolgozó között, ha
mindenki csak 10000-rel osztható összeget kaphat? (Természetesen az is megengedett, hogy
valaki nem kap semmit.).
Ezt a feladatot és a megoldásához írt képletet sem értem sajnos hogy jön ki (12 alatt 10) = 66
Valaki el tudná magyarázni hogy is van ez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika
Válaszok
3
Sipka Gergő{ Tanár }
válasza
Ha n különböző elemből úgy kell kiválasztanunk k-t, hogy egyet többször is, akár k-szor is kiválaszthatunk, akkor a használandó képlet: `((n+k-1),(k))` vagy `((n+k-1),(n-1))`, de ez ugyan az.
Szóval ez egy tipik ismétléses kombináció.
Ismétléses kombinációról van szó, mert minden tízezresre ki kell
választani egy embert a három közül. Tehát 3-ból választunk 10 helyre, és egy-egy embert
nyilván több ezreshez is ki kell választanunk, így a megoldás:
Sipka Gergő tanár válasza jó, de ha nem érted a képletet, akkor érdemes levezetni.
0
andraspoljak:
Tehát a képletet akkor használjuk ha az n kisebb mint a k? Mert ha n
6 éve0
bongolo{ }
válasza
Általánosban tanultok ilyet?
Én sose tudom megjegyezni, hogy mikor milyen nevű képletet kell használni, inkább belegondolok.
Van tehát 10 darab 10ezer forintos pénz, amit szét kell osztani 3 ember között. Csak az számít, hogy melyik ember hány darabot kap.
Rakjuk le gondolatban egymás mellé a 10 darab bankjegyet, 3 csoportba kellene osztani. Mondjuk úgy, hogy két vonalzót teszünk valahová közéjük. Pl. így:
# # | # # # # | # # # #
Ami a bal oldali vonalzótól balra van, azokat kapja az első, a két vonalzó közöttit a második, a jobb oldaliakat meg a harmadik.
Persze a vonalzók lehetnek mondjuk így is:
| | # # # # # # # # # #
Ekkor az első kettő nem kap semmit, mindet a harmadik kapja.
Hogyan lehetne ezt képlettel kifejezni?
Mondjuk úgy, hogy képzeljünk el egymás mellett 12 darab kistányért, és válasszunk ki közülük 10-et. Abba a 10-be teszünk 1-1 papírpénzt, a maradék kettőbe pedig vonalzót. Kész is.
12 egyforma dologból 10-et ennyiféleképpen tudunk kiválasztani: `((12),(10))`
(Ezt remélem tudod fejből is. Ez a legfontosabb képlet, ezt muszáj tudni.)
Ez lett a megoldás.
-------------
Persze gondolkodhattunk meg számolhattunk volna úgy is, hogy a 12-ből kiválasztunk 2-t, oda tesszük a vonalzókat, a maradékba pedig a pénzt. Ekkor `((12),(2))` jön ki. De nincs ellentmondás, mert valószínű tanultátok, hogy az pontosan ugyanannyi, mint `((12),(10))`.
-------------
Volt tehát 10 egyforma tárgy, amit 3 ember között kellett szétosztani. Ehhez kellett 10 bankjegy valamint 3-1 vonalzó. k=10 és n=3 jelölésekkel így ez a képlet jön ki: `((k+(n-1)),(k))`
Bevallom, most is megpróbáltam, de nem tudom megjegyezni ezt a képletet... Sose tudom, hogy melyik az n és melyik a k... Jobb belegondolni...
1
andraspoljak:
Önszorgalomból tanulom ezt, nem suliban,sikerélményt ad ha sikerül megoldani ilyen feladatot.Ez nagyon profi magyarázat most sokat tanultam
6 éve0
bongolo:
No, örülök a tudásvágyadnak, szuper 6 éve0