Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
684
Telített oldalláncú, szimmetrikus éter 1,48g-ját oxigénfeleslegben tökéletesen elégettük. A keletkező víz és szén-dioxid együttes tömege 5,32g, a füstgáz átlagos moláris tömege 29,8g/mol. Melyik étert égettük el és milyen térfogatú standardállapotú oxigéngázt alkalmaztunk? Mekkora az oxigénfelesleg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Képletesen leírva a telített oldalláncú szimmetrikus étert:

`C_xH_(2x+1) - O - C_xH_(2x+1)` ; az összegképlet tehát: `C_(2x)H_(4x+2)O`

Az éter moláris tömege:

`M_("éter")` = 24x + 4x +2 + 16 = (28x+18) `g/(mol)`

Jöhet az égetés:

`C_xH_(2x+1) - O - C_xH_(2x+1)` + 3x `O_2` `Rightarrow` 2x `CO_2` + 2x+1 `H_2O`

1 mol éterből keletkezett 2x mol `CO_2` és 2x+1 mol `H_2O`, vagyis `2x*44+(2x+1)*18` = 124x+18 g

hány mólból keletkezett 5,32 g víz és szén-dioxid?

y = `5.32/(124x+18)` mol, ami éppen 1,48 g



`(28x+18)*(5.32/(124x+18))`=1.48

x = 2

(Ez a dietil-éter, a hétköznapi néven nevezett éter)

`C_2H_5-O-C_2H_5` + 6 `O_2` `rightarrow` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

`M_("éter")` = 74 `g/(mol)`

`n_("éter")` = `m_("éter")/M_("éter")` = `5.34/74` = 72,2 mmol

72,2 mmol éterből keletkezik `4*72.2`= 288,8 mmol `CO_2` és `5*72.2`= 361 mmol víz

ugyanakkor marad z mmol oxigéngáz.

A füstgáz moláris tömege:

`M_("füstgáz")` = `(n_(CO_2)*M_(CO_2)+n_(H_2O)*M_(H_2O)+n_(O_2)*M_(O_2))/n_ö` =

= `(288.8*44+361*18+z*32)/(288.8+361+z)` = 29,8

z = 72,2 mmol `O_2`, ennyi maradt.

Ugyanakkor a reakcióban részt vett (reakcióegyenlet) `6*72.2` = 433,2 mmol `O_2`

Összesen tehát 433,2+72,2 = 505,4 mmol oxigéngázt használtunk.

1 mol standardállapotú oxigéngáz térfogata 24,5 `dm^3`

mennyi lesz a térfogata 505,4 mmol oxigégáznak?

`V_(O_2)` = `0.5054*24.5` = 12,38 `dm^3` oxigéngázt használtuk fel.

A felesleg:

433,2 mmol `O_2` vesz részt a reakcióban és marad 72,2 mmol

100 mmol `O_2`-hez képest `100/433.2*72.2` = 16,67 % volt az oxigénfelesleg.
2