Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
704
Milyen a füstgázok összetétele és átlagos moláris tömege a víz lecsapódása előtt, illetve után, ha acetilént égetünk el 50%-os levegőfelesleggel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_2H_2` + 2,5 `O_2` `Rightarrow` 2 `CO_2` + `H_2O`

Legyen a levegő 20 %-a oxigén a könnyebb számolás kedvéért.

1 mol acetilénhez szükséges 2,5 mol oxigén. Ennek a másfélszerese lesz a reakcióelegyben kiinduláskor, azaz `2.5*1.5` = 3,75 mol, ennek a négyszerese a nitrogén mennyisége, azaz `3.75*4` = 15 mol nitrogén.

A reakcióban elfogy az acetilén, ugyanakkor keletkezik 2 mol `CO_2` és 1 mol `H_2O`; a nitrogén mennyisége változatlan marad (15 mol); oxigénből marad 3,75-2,5 = 1,25 mol

A teljes gázmennyisége (összeadjuk a mólokat):

2 + 1 + 15 + 1,25 = 19,25 mol

19,25 mol elegyben van 2 mol `CO_2`

100 mol elegyben van `100/19.25*2` = 10,39 mol `CO_2` (ennyi térfogat% lesz a `CO_2` mennyisége).

A többit ugyanígy.

A víz lecsapódása után annyi a különbség, hogy a teljes mol mennyisége:

2 + 15 + 1,25 = 18,25 mol

18,25 mol elegyben van 2 mol `CO_2`

100 mol elegyben van `100/18.25*2` = 10,96 `%(V/V)` `CO_2`

Hasonlóan az előzőhöz.

A moláris tömeg kiszámítása:

A vizet tartalmazó elegyben:

`M_("elegy")` = `(M_(CO_2)*n_(CO_2)+M_(H_2O)*n_(H_2O)+M_(O_2)*n_(O_2)+M_(N_2)*n_(N_2))/n_(ö_1)` = `(44*2+18*1+32*1.25+28*15)/19.25` = 29,4 `g/(mol)`

A száraz gázelegy moláris tömege:

`M_("száraz elegy")` = `(M_(CO_2)*n_(CO_2)+M_(O_2)*n_(O_2)+M_(N_2)*n_(N_2))/n_(ö_1)` = `(44*2+32*1.25+28*15)/18.25` = 30,03 `g/(mol)`.
1