Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hullámozgás feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
434
A második kérdésre a válasz, ugyanaz mint az elsőre, csak a forrás és a megfigyelő megvan cserélve?

Tehát így az eredmény: 400 Hz?

Válaszokat köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika, hullámmozgás
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Első eset.

A `40 (km)/h`-val haladó vonat, amely `900Hz` frekvenciájú hangot bocsájt ki, halad a `90 (km)/h` sebességgel az első vonat felé haladó vonat felé, amely jelenleg a megfigyelő.

Adatok:
`f_0=?`
`f_s=900 Hz`
`v=340 m/s`
`v_o=90 (km)/h -> 25 m/s`
`v_s=40 (km)/h -> 100/9 m/s`

Használandó képlet:
`f_0=f_s*[(v+v_o)/(v-v_s)]`
`f_0=900Hz*[(340 m/s + 25 m/s)/(340 m/s - 100/9 m/s)]=998.82 Hz`


Második eset.

Most az észlelő vonat az, amely `100/9 m/s`-al halad, a kibocsájtó (source) vonat pedig az, amely `25 m/s`-al halad.
Az előjelek ugyan azok, hiszen még mindig egymás felé haladnak.

Az adatok:

`f_0=?`
`f_s=900 Hz`
`v=340 m/s`
`v_o=90 (km)/h -> 100/9 m/s`
`v_s=40 (km)/h -> 25 m/s`

Használandó képlet továbbra is:

`f_0=f_s*[(v+v_o)/(v-v_s)]`
`f_0=900Hz*[(340 m/s + 100/9 m/s)/(340 m/s - 25 m/s)]=1003.1746Hz`



Az általános képlet: `f_0=f_s*[(v±v_o)/(v±v_s)]`
Hogy éppen melyik előjelet kell használni, azt ellehet úgy dönteni, ha ismerjük magát a doppler effektust. Megyek a hangfelé, magasabb hangot hallok, távolodom tőle, mélyebbet hallok. Mivel osztás van, ha alul összeadás van, azaz nagyobb számmal osztok, az `f_0` kisebb lesz, ezért ezt akkor kell alkalmazni, amikor a source, a hangkibocsátó cucc távolodik tőlem. Hasonlóan, ha mondjuk én vagyok az observer, és távolodom a hangforrástól, akkor a `v_o`-t ki kell vonnom, hisz a tört tulajdonságai miatt akkor lesz kisebb az `f_0`. Hasonlóan a többi esetre is.
Módosítva: 6 éve
1