Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
706
Szenet, hidrogént és klórt tartalmazó vegyület 567, 6 mg-ját elégetve, széntartalma 445,0 cm3 standardállapotú szén-dioxiddá, hidrogéntartalma pedig 245,2 mg vízzé oxidálódott. A klór meghatározásához 100,0 mg kiindulási vegyületből indultak ki, és megfelelő kezelési eljárással 229,6 mg ezüst kloridot nyertek. Meg lehet-e ezekből az adatokból egyértelműen határozni a vegyület molekulaképletét, illetve szerkezetét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Rövid válasz: igen.

`C_xH_yCl_z` + ? `O_2` `Rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O` + (ki tudja még mi keletkezik)

Mindenesetre azt tudjuk, hogy 1 mol vegyület elégetésekor x mol `CO_2` és `y/2` mol `H_2O` keletkezik.

445 `cm^3` st. állapotú `CO_2` az `445/24.5` = 18,16 mmol

245,2 mg víz az `245.2/18` = 13,62 mmol

`M_(AgCl)` = 143,3 `g/(mol)`

Ha 100 mg vegyületből 229,6 mg AgCl keletkezik, akkor

567,6 mg vegyületből `567.6/100*229.6` = 1303,2 mg AgCl keletkezik, ami

`n_(AgCl)` = `m_(AgCl)/M_(AgCl)` = `1303.2/143.3` = 9,09 mmol

Ezeket az arányokat tudjuk:

x:`y/2`:z = 18,16:13,62:9,09

Ezt egész számokra vetítve:

x:`y/2`:z = 4:3:2

Ha a legkisebb számokat tekintjük (mert ennek többszörösei is jók lehetnek), akkor az összegképlet:

`C_4H_6Cl_2`

Ez vegyérték szempontjából megfelelő (A szén négy vegyértékét kell figyelembe venni).

Ellenőrzésként a kiindulási mennyiséget használjuk:

`M_(C_4H_6Cl_2)` = 125 `g/(mol)`

`n_(C_4H_6Cl_2)` = `567.6/125` = 4,47 mmol

4,47 mmol vegyületből keletkezik 18,16 mmol `CO_2`

1 mol vegyületből keletkezik `1/4.54*18.16` = 4 mol `CO_2`

A többi arány ellenőrzése fakultatív.

A szerkezeti képletek az ábrán (alatta a nevük, remélem megtaláltam mindet).

Csillaggal jelöltem ahol még E-Z konformer is van (cisz-transz izomer).
2