Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség ÉS, VAGY esetében

Főoldal » Általános iskola » Matematika
382
Szép napot mindenkinek.
Két hajó megütközik. A kapitány hajójának ágyúja 2/3 valószínűséggel talál, a kalózoké 1/3 valószínűséggel.
Mennyi a valószínűsége hogy a kapitány ÉS a kalóz is találatot ér el? : 2/3 x 1/3 = 2/9
A kérdés:
Mennyi a valószínűsége hogy a kapitány VAGY a kalóz találatot ér el? (2/3+1/3)/2 ??? Ez nem világos számomra, lehet e általánosítani ezeket a logikai kapcsolatokkal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
valószínűségszámítás
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Megoldás
Kapitány talál, kalóz nem: P₁=2/3·(1-1/3)=4/9
Kapitány nem talál, kalóz igen: P₂=(1-2/3)*1/3=1/9
Kapitány talál, kalóz talál: P₃=2/3·1/3=2/9

Valószínűség: P=P₁+P₂+P₃=4/9+1/9+2/9=7/9=0,7777777777777


2.Megoldás
Egyik sem talál: P₁=(1-2/3)·(1-1/3)=1/3·2/3=2/9

Valószínűség: P=1-P₁=1-2/9=7/9
Módosítva: 6 éve
0