Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérek!

Főoldal » Középiskola » Kémia
2352
Cink és sósav reakciójával hidrogéngázt állítunk elő. Hány gramm cink, illetve hány gramm 15 tömegszázalékos sósav szükséges 10 g hidrogén előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Zn + 2 HCl = `ZnCl_2` + `H_2`

`M_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

10 g hidrogéngáz az `10/2` = 5 mol

Ehhez szükséges `5*2` = 10 mol HCl, ami `10*36,5` = 365 g HCl

100 g HCl-oldatban van 15 g HCl

Hány g oldatban van 365 g HCl?

x= `365/15*100` = `color(red)("2433 g HCl-oldat")` szükséges.

5 mol Zn az `5*65.4` = `color(red)("327 g Zn")` szükséges a reakcióhoz.
1