Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
737
1 kg triklór-benzol előállításához elvileg mekkora térfogatú, 0,879 g/cm 3 sűrűségű benzolra és mekkora térfogatú, standardállapotú klórgázra van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_6H_6` + 3 `Cl_2` `Rightarrow` `C_6H_3Cl_3` + 3 HCl

`M_(C_6H_3Cl_3)` = 181,5 `g/(mol)`

`M_(C_6H_6)` = 78 `g/(mol)`

`M_(Cl_2)` = 71 `g/(mol)`

1000 g triklór-benzol az `1000/181.5` = 5,51 mol

Ennek az előállításához szükséges 5,51 mol benzol, ami `5.51*78` = 429,75 g. Ennek a térfogata:

`V_("benzol")` = `m_("benzol")/rho_("benzol")` = `429.75/0.879` = 488,9 `cm^3`

Az egyenlet szerint szükséges `3*5.51` = 16,53 mol klórgáz.

1 mol st. állapotú klór 24,5 `dm^3`

16,53 mol klórgáz térfogata `16.53*24.5` = 405 `dm^3`.
1