Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat megoldás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
496
Csatoltam a feladatot, ha valaki tudna segíteni a kiszámolásában, nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
`F(t)=φ·t`
`φ=(230\ N)/(7\ s)`
`F(t)=m·a(t)`
`a(t)=φ/m·t`
`v(t)=int_0^t a(τ)\ dτ=int_0^t φ/m·τ\ dτ=[φ/m·τ^2/2]_0^t=φ/(2m)·t^2`

A többi ugye megy?
1

Tehát Bongolo válasza alapján:

`v(7)= varphi/(2m)*t^2=((230N)/(7s))/(2*700kg)*(7s)^2=1.15 m/s`

Tehát 7 sec után `1.15 m/s` -re gyorsult fel. Elég kicsi a sebessége, de ezen ne lepődjünk meg, hisz olyan mintha 23kg próbálná megmozdítani azt a 700kg-nyi autót.

Ez után még `12` másodpercig mozog egyenletes sebességgel.
Ekkor tehát a sebessége 1.15m/s, ezzel a sebességgel mozog 12 másodpercig. Ez idő alatt `v=s/t` azaz `s=v*t -> s=1.15 m/s * 12s=13.8 m`-t tett meg.

Ezután 300N-al lassítunk, tehát negatív gyorsulásunk lesz.
Ahogy Bongolo is írta, `F=m*a` képletet kell felhasználni, ebből tudjuk az eltelt időt a `t=v/a` képlet segítségével kiszámítani.

`F_(fékező)=300N`
`m=700 kg`
`a=?`
`a=F_(fékező)/m -> a=(300N)/(700kg)=0.429 m/(s^2)`

`a=v/t` képletbe behelyettesítve:

`t=v/a -> t=(1.15 m/s)/(0.429 m/(s^2))=2.68 s`

Tehát `7s+12s+2.68s=21.68` másodperc múlva fog megállni.

A sebesség idő függvényt csatolom.
Módosítva: 6 éve
1