Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat ellenőrzés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
574
Csatoltam a megoldásom és a feladatot.

Arra lennék kíváncsi jó -e, Azt hogy mekkora és milyen irányú a lendületváltozás-hogyan tudom kiszámolni?

Most igazából csak a kapufára ható átlagerőt számoltam ki..ha minden igaz?!

Válaszokat köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Az irányát nem számolod. Tudnod kell hozzá, hogy a lendületvektor (mivel m*v a képlet) a v sebesség vektor irányába mutat. Tehát amerre ment, arra fog mutatni a lendületvektor is. A lendületváltozás ugye, hogy P2-P1. Ütközés utáni - Ütközés előtti. A ΔP -t akkor kell úgy számolni, ha vektorként tekintesz rájuk, de elég csak a nagyságukkal számolni. A P nagysága meg simán m·(v1-v2). A lendületváltozás tehát tulajdonképpen a labdára ható erő. A labdára ható erő az elmozdulás irányába mutat.
1

A csatolt képen a lendületváltozás iránya és nagysága látható.

Tudjuk, hogy:
`m=0,45 kg`
`v_1=120 (km)/h=103/3 m/s`
`v_2=75 (km)/h=125/6 m/s`

`I_1=m*v_1=15,45 N*s`
`I_2=m*v_2=9,375 N*s`
`DeltaI=I_2-I_1=-6,075 N*s` Tehát ennyivel csökkent a lendülete.

Átlag erő:
`t=0,025 s`
`F_(átl)=?`

`F_(átl)=(DeltaI)/(Deltat) -> F_(átl)=(6,075 N*s)/(0,025 s)=243 N`

Módosítva: 6 éve
0