Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 15

427
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Egy test mozgását figyeljük egy bizonyos ideig. Azt találjuk, hogy ez alatt mozgási energiája szigorúan monoton fogyott. Mit mondhatunk sebességének és a rá ható erők eredőjének viszonyáról?

2. Mi lesz három, azonos frekvenciájú, egy irányba eső szinuszos rezgés eredője? Válaszát indokolja!

3. Egy 5m hosszú pajtán fut át egy gyors futó, aki egy (nyugalmi állapotban) 5m hosszú rudat tart mozgásirányban. Mit válaszolhatunk precízen arra a kérdésre, hogy „Volt-e olyan pillanat, amikor a rúd teljes terjedelmében a pajtában volt?”?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elmélet, kérdések
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Az első kettő szerintem nagyon egyszerű. Mindeki próbálja meg megoldani.

A harmadik feladat gondolom a hosszkontrakcióra akar kijátszani. Ha fénysebességet megközelítően futott az emberke, akkor szerintem mondhatjuk, hogy igen, volt. De szerintem normális futás során is volt olyan pillanat. Igen rövid időre, de igen. Pontosan kellene definiálni, hogy mi számít annak, hogy a pajtáBAN van benne valami.
1

2. Mi lesz három, azonos frekvenciájú, egy irányba eső szinuszos rezgés eredője? Válaszát indokolja!

Az összegzést részenként is megtehetjük, mivel az összeadás asszociatív művelet. Így az első kettő összegeként egy ugyanolyan frekvenciájú szinuszos rezgést kapunk, és ehhez a harmadikat adva ismét csak egy ugyanilyen frekvenciájú szinuszos rezgéshez jutunk. (Ennek amplitúdója és fázisa a három rezgés adataitól függ bonyolult módon.) Tehát az eredő rezgésekkel megegyező frekvenciájú, szinuszos rezgés lesz.
0