Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 14

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
551
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Miért változik meg a hullám terjedési iránya, ha egy olyan közegbe ér, melyben más a terjedési sebesség, mint az eredetiben? A jelenséget magyarázza mega Huygens-Fresnel elv alapján!

2. Csillapodó rezgések során a test rezgési amplitúdója fokozatosan csökken. Hogyan változik a rezgések frekvenciája? (A tanult, sebességgel egyenesen arányos csillapítás esetében.)

3. Miért érdemes minél nagyobb átmérőjű lencsét használni a távcsövekben azon kívül, hogy a nagyobb lencse több fényt gyűjt össze?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elmélet, kérdések
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1. A huygens-Fresnel elv nem magyarázza meg, csak leírja. Valójában azért tér el a terjedési iránya, mert a maxwell egyenletek alapján felírható két összefüggés:
Felhasználandó maxwell egyenletek:
ε· nabla · E = ró
és
nabla X E=- dB/dt (a parciális deriválást most csak sajnos sima "d"-vel tudtam jelölni. Nem tudom hogy kell itt szépen matekosan írni :( )
Mindkét egyenletet felírhatjuk levegőre és egy másik médiumra, mondjuk üvegre.
Ekkor az egyenletek így módusulnak:
Levegőben:
εlevegő·nabla · Elevegő = ró
nabla X Elevegő=- dB/dt

Üvegben:
εüveg·nabla · Eüveg = ró
nabla X Eüveg=- dB/dt

Ezeknek a felületek határánál egyenlőnek kell lenniük.
Ha ezeket egyenlővé teszed szépen, és csinálsz kis egyszerű átalakításokat, azt kapod, hogy:
nabla X Elevegő=nabla X Eüveg
valamint
εlevegő·nabla·Elevegőüveg·nabla·Eüveg

Az elektromos tér vektora egy merőleges és vízszintes komponensből épül fel.
Az egyenletekből azt mondhatjuk, hogy az E mező párhuzamos komponense meg kell hogy egyezzen mindkét közegben.
A merőlegesre viszont (a második egyenletből) azt kapjuk, hogy
εlevegőElevegő, merőlegesüvegEüveg,merőleges
Tehát a merőleges komponens az átmenet során megváltozik!
Ha tehát ez változik, akkor a párhuzamos és merőleges komponens együtt egy, az eredetihez képest ELFERDÜLT E vektort fognak adni. Azt meg tudjuk, hogy maga az E vektor mindig merőleges a fény haladási irányára. Tehát ha az E vektor iránya változott az átlépés során, a fény irányi is változik. Ennyi :)

2.http://titan.physx.u-szeged.hu/~gyemant/02.pdf Az első eset, valódi csillapítot rezgéseket keresd meg. Omegával jelöli a frekvenciát.

3. Annál messzebbre láthatunk vele? Nem tudom. Ezt most nem tudom megválaszolni. Lehet csak fáradt vagyok.
1