Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 12

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
697
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Két test azonos tömegű, de egy adott pillanatban az első kétszer nagyobb sebességgel megy, mint a második. Mit tudunk ez alapján mondani a rájuk ható erők eredőjének nagyságáról?

2. Két, egyforma anyagú huzalunk van, melyet azonos nagyságú erő feszít meg, de a második kétszer nagyobb átmérőjű, mint az első. Mit mondhatunk a huzalokban terjedő transzverzális rezgések sebességéről? Miért?

3. A nehezen belátható kereszteződésekben gyakran helyeznek el egy kerek tükröt, amiben áttekinthetjük a helyzetet. Milyen ennek a tükörnek a felszíne? (Sík, homorú vagy domború?) Miért?

4. A speciális relativitáselmélet szerint mit mondhatunk egy szilárd test tömegének változásáról, ha hőt közlünk vele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, kérdések, elméleti
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
F1=m·2·v2/t
F2=m·v2/t
Feredő=F1+F2=3·m·a2
Tehát háromszor akkora lesz az eredő erő, mint a második testre ható erő.

2. A hullám sebessége (v) egy húr mentén közvetlenül arányos a mechanikai feszültség (T) és a lineáris sűrűség (ró) hányadosával:
c= T/ró . A sűrűség ugye m/V. A térfogat pedig az átmérőtől függ. Ha nagyobb az átmérő, nagyobb számmal osztok, tehát egy kisebb sebességet kapok.

3. Domború. Mert ez gyűjti a fénysugarakat, tehát nagyobb területet láthatunk be vele.

4. Hát ezt nem tudom megválaszolni. Biztos ahhoz van köze, hogy a tárgyban lévő részecskék a melegítés hatására nagyobb amplitúdóval kezdenek el rezegni. De hogy emiatt a test tömege miért változik... csak találgatni tudok.
Módosítva: 6 éve
1