Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 10

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
477
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Mit kapunk, ha egy test mozgási energiáját az idő függvényében deriváljuk? Miért?

2. Egy teremben, mely téglatest alakú és nincs bútorzata, bizonyos frekvenciájú hangok nagyon felerősödnek. Miből számolható ki a legmélyebb ilyen hangfrekvencia?

3. Miért nem érdemes túl sok megapixeles érzékelőt tenni egy olyan fényképezőgépbe, melynek objektívje kis átmérőjű?

4. A klasszikus fizikában a mozgási energiát az Em = (1/2)mv2 formulával számoljuk ki. A relativitáselmélet szerint ez nem pontos. Miért számolnak mégis ezzel az esetek túlnyomó többségében a mérnöki gyakorlatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, kérdések, elméleti
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1. E=1/2m·v²
Az időszerinti deriváltat most egy " ' " -fal (aposztróffal) fogom jelölni.
E'=m/2·(2*v*dv/dt)
A dv/dt azaz a v időszerinti deriváltja nem más, mint a gyorsulás. Ezért ami maradt:
E' = m·a·v = F·v ⇐ Ez pedig nem más, mint a teljesítmény. Hogy miért. Hát mert a teljesítmény ugye W/t, azaz időben változó energiánk van. Pont ezt fejezi ki az E' is. Időben változó energia, időben változó munkát jelent.

2. Ugye akkor erősödnek fel, hogyha a beeső és a visszavert hullám is egy síkban van, valamint egy fázisban, azaz visszaveréskor nincs fáziseltolódás. A hangmagasság a frekvenciától függ. A frekvenciát kilehet számolni a periódusidőből és a hullámhosszból, a sebességből. Valahogy megkellene állapítani a hullámhosszt, azt kilehetne számolni a szoba hosszából és a hang frekvenciájából, de pont a frekvenciát nem tudjuk. A gyakorlati megoldását nem tudom megmondani, de a képletek amik jól jöhetnek: c=f · λ f=1/T

3. Úgy tudnám elmondani, hogy hiába van 1000 szemüveg rajtad, nem fogsz jobban látni, sőt még akadályoz is a keret a látásban, meg azért annyi szemüveget olyan kis területre felrakni, nehéz. A fényképezőgépek esetében, ugyanakkora területen, ha minél kisebb egy pixel, annál kevesebb fény jut rá, és mivel a fény eloszlik a sok pixel között, alacsonyabb a jelszint, ettől pedig magasabb a képzaj és kisebb a dinamikai tartomány. Minél kisebb átmérőjű az objektív, annál kevesebb mennyiségű fényt tud összegyűjteni.

4. Azért, mert a relativitás elméletben a sebesség fénysebesség közeli. Fénysebesség közelében fellépnek olyan dolgok, mint a hosszkontrakció, idődilatáció, stb. Dehát a gyakorlatban nincs olyan sebesség, ami ilyen szinten megközelítené a fénysebességet. Nagyonnagyonnagyonnagyonnagyon nagy sebességeknél már talán mérhető is, de a méternek annyira kicsit része, hogy azt nagyon nehéz kimutatni szerintem :D. Tehát szinte 0 a járulékuk.
1