Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 9

382
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Egy testre állandóan csak egyetlen, 5N nagyságú erő hat, sebessége mégis állandóan 3 m/s nagyságú. Hogyan lehetséges ez?

2. Mit nevezünk a hullámok esetén frontfelületnek?

3. Néha azt tapasztaljuk, hogy egy madár (mondjuk egy varjú) tolláról visszavert napfény színesen megcsillan, pedig maga a toll nem is színes. Hogyan magyarázná ezt?

4. Mi történne a magreakciókkal egy atomerőműben, ha a moderátoranyag hirtelen eltűnne? Miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elméleti, kérdések
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
1. Hát ezt így elég nehéz megválaszolni. Se gravitáció? Se súrlódás? Centripetális erő, meg ilyenek...
Ha az F=m·a képletből indulunk ki, akkor esetleg úgy, hogy időben változó a tömege, minden másodpercben 5/3kg-al növekedik.

2. Csatoltam képet. Frontfelület a megvastagított vonalak.

3. Csatoltam képet. A képen az úgy nevezett "barbule" részt kell keresni. Ez magyarul az úgynevezett "toll cimpa". A tollcimpa nanoszerkezete olyan, hogy egy keratin réteg alatt van egy melanocita réteg, ebben van a melanoszóma. Ezekben halmozódnak fel a pigmentek egyébként. Mivel a melanoszómák egy nagyon vékony réteg, képes rajtuk a fény interferálódni. Az interferencia miatt látjuk a fényes színeket.

4. Felrobbanna. Elszabadulna a láncreakció. Azért, mert a moderátoranyag jó neutron elnyelő, tulajdonképpen lassítja a neutronokat. Ha azokat nem fogja fel (bizonyos mértékig) a moderátoranyag, akkor elszabadul, egyretöbb és egyre angyobb sebességű neutronok keletkeznek, egyre nagyobb energia szabadul fel, ami felrobbantja a reaktort.
Módosítva: 3 éve
1

Elfelejtettem csatolni a képeket.
Módosítva: 3 éve
1