Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 7

405
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Egy mérőeszközzel (gyorsulásmérő) századmásodpercenként megmérjük egy test x irányú gyorsulását és ezt egy táblázatba foglaljuk. Ebből szeretnénk kiszámolni a test mérés alatt történt elmozdulását x irányban.
Milyen adatra van még szükségünk ehhez? (Az időpont–gyorsulás táblázat értékein kívül.)

2. Egy függőleges rugó alsó végéhez egy test van rögzítve. A rugó felső végét függőleges irányban kis amplitúdóval mozgathatjuk. Milyen körülmények közt lehetséges, hogy a felső véget csak 1mm amplitúdóval mozgatjuk, de a test 10 cm-es, állandó amplitúdójú rezgéseket végez?

3. Mikor beszélünk arról, hogy egy rendszer látszólagos képet alkot egy tárgyról?

4. Fémre eső fénnyaláb onnan elektronokat lök ki. A fény hullámhosszát nem változtatjuk, csak erősségét csökkentjük. Hogyan változik a kilépő elektronok sebessége és időegységenkénti száma? Miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elméleti, kérdések
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1. Szerintem kell hozzá minden pillanatban a sebessége.

2. Ha ez az amplitudójú mozgás megegyezik a rendszer saját frekvenciájával, ekkor ugyanis rezonancia keletkezik. (nem vagyok biztos a válaszomban)

3. Ha virtuális, azaz ernyővel nem felfogható képet kapunk.

4. Ez a fotoelektromos jelenség. Kilépési munkára van szükség, hogy kiszakítsuk az elektront. Ha csökkentjük a fény "erősségét" akkor a kilépő elektronok energiája nem változik, azonban a számuk igen. Itt olvashatsz többet a témáról: http://www.vilaglex.hu/Fizika/Html/Fotoeff.htm

1