Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 6

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
638
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Egy kötélről tudjuk, hogy akkor szakadna el, ha egy kampóra kötve alsó végére egy 100N súlyú testet akasztanánk, de 99N esetén még nem szakad el. Elszakad-e, ha kézbe fogva mindkét végét 80N nagyságú, ellentétes irányú erővel húzzuk? Miért?

2. Két azonos tömegű test végez harmonikusnak tekinthető rezgőmozgást egy-egy rugón. Azt tapasztaljuk, hogy az első test egységnyi idő alatt 4-szer több rezgést végez, mint a második. Mit mondhatunk a rugóállandókról? Miért?

3. Egy gyűjtőlencse egy tárgyól olyan valódi képet alkot, mely nagyobb, mint a tárgy. Mit mondhatunk a képtávolság és a fókusztávolság arányáról? Miért?

4. Mai felfogásunk szerint mivel magyarázható a Michelson-Morley kísérlet negatív eredménye?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elmélet, kérdések
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1.Nem. Amikor ráakasztjuk, akkor is húzzuk mindkét felét 99N-al ellentétes irányban. Ha kézben fogjuk, akkor is húzzuk mindkét felét. Newton III.

2. Egy rugó fel-le mozgásának periódus idejéből kifejezve a rugóállandót:
D=r·π²·m/T². Egységnyi idő alatt 4-szer több rezgést végez. Ez a frekvenciát adja meg. tudjuk, hogy f=1/T.
ez a másik test esetében négyszer akkora. Az idővel fordítottan arányos, tehát negyede annyi a periódus ideje, azaz mivel kisebb számmal osztok, nagyobb számot kapok, így a direkciós állandó nagyobb. (ez logikus is). Egy lomha, kis erőt kifejtő rugó nem annyira igyekszik visszahúzni a súlyt, nem annyira eleven.

3. https://www.geogebra.org/m/kwPxJbbX tessék :D Itt megint ellehet szórakozgatni. A kérdésre itt megkaphatod a választ.

4. Ajánlom ezt a videót. https://www.youtube.com/watch?v=bNK1xsjZkOY&t=1205s 7:00-tól beszélnek erről.

1