Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 5

348
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Mivel magyarázható, hogy a magasról eső testek eleinte gyorsulnak, de egy idő múltán lényegében állandó sebességgel zuhannak tovább?

2. Egy, a közegellenállás hatására csillapodó rezgőmozgást végző test lassú rezgéseket végez. Megváltozik-e és ha igen, milyen irányban a rezgések csillapodásának üteme, ha a testet ugyanolyan méretű és alakú, de kisebb tömegű testtel helyettesítjük? Miért?

3. Rajzoljon fel egy olyan ábrát, melyen egy gyűjtőlencse egy tárgyról kicsinyített valódi képet alkot!

4. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezzen egy anyag, hogy jó moderátor legyen belőle maghasadáson alapuló láncreakciókhoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elméleti, kérdések
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1. A testre ható közegellenállási erő és a gravitációs erő kiegyenlítik egymást. Physics girl youtube csatornáján itt van is egy erről szóló riddle. Nézd meg: https://www.youtube.com/watch?v=qplG78Guaa4 itt pedig a megoldás (az eleje fele): https://www.youtube.com/watch?v=ri49dTluKPU

2. Az előző videó alapján ez is megmagyarázható. az m miatt kisebb tömegű testre kisebb erő fog hatni a közegellenállás miatt.

3. Ezt csak másold le google-ból :d nagyon egyszerű. https://www.geogebra.org/m/kwPxJbbX <- itt ki is próbálhatod, meg igazából innen is lemásolhatod.

4. Jó neutronelnyelőnek kell lennie.
Módosítva: 3 éve
1