Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 4

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
542
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Egy autó esetén feltételezhetjük, hogy a közegellenállási erő a sebesség négyzetével egyenesen arányos. Hogyan függ a sebességtől a közegellenállás legyőzésére fordítandó motorteljesítmény? Miért?

2. Egy hosszú, kifeszített gumikötél mereven befogott végéhez egy felfelé álló hullám közeledik. A hullám visszaverődése után milyen irányú lesz a kötél pontjainak kitérése az eredeti állapothoz képest?

3. Mi a koherenciahossz? Hagyományos fényforrásokra kb. mekkora az értéke?

4. Milyen összefüggés van a foton energiája és frekvenciája között? (Ha képletet ír, meg kell magyarázni a tagok jelentését!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, kérdések, elméleti
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1)
Legyen az arányossági zényező f:
`F=f·v^2`
`s` úton a közegellenállás ellenében végzett munka:
`W=f·v^2·s=f·v^3·t`
A teljesítmény pedig:
`P=W/t=f·v^3`
Tehát köbösen függ a sebességtől.

2)
A rögzített végről ellentétes fázisban verődik vissza a hullám. Tehát amikor odaér a hullám, akkor először felfelé térnek ki kötél pontjai. visszaverődés közben fentről lefelé mozdulnak el, visszaverődés után pedig alulról felfelé térnek vissza.

3)
Maga a koherencia az a jelenség, hogy két hullám képes interferenciára. Vagyis a hullámok fázisállapotai eléggé homogének (korreláltak) ahhoz, hogy interferencia lépjen fel. Azt a távolságot, amin belül ez teljesül ,nevezzük koherenciahossznak.

4)
`E=h·ν`
Tehát egyenes arányosság van közöttük.
Magyarázd meg a tagok jelentését :)
1