Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 3

333
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)

1. Egy kemény tárgy esik le először puha szivacsra, másodszor ugyanakkora sebességgel merev műpadlóra. Lefékeződése közben melyik esetben fog fellépni nagyobb erő? Miért?

2. Mit nevezünk a fizikában rezonanciának?

3. Mondjon példát olyan tárgyra, mely a hétköznapokban is felbukkan és melyen a fény hullámtulajdonságának egyik hatása szemmel láthatóan megnyilvánul!

4. Sorolja fel az atomon belüli elektronokat jellemző kvantumszámokat!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elmélet, kérdések
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1. Melyikre jobb esni? Betonra vagy szivacsra? Az anyag szerkezete miatt az ütközés hatására az anyagban hullámok keletkeznek, amelyek továbbítják az ütközésből érkező energiát, és elosztlatják a teljes felületen. Ez a beton, vagy merev műpadló esetében nem olyan effektív, nem nagyon látjuk hullámozni a betont ha ráugrunk. Azt, hogy ez az erővel is kapcsolatban áll-e, nem csak az energiával... szerintem igen. Nyílván newton III. miatt mindkét esetben ugyan akkora erőnek kellene fellépnie, viszont mivel a szivacs jobban áttranszformálja ezt az erőt más féle mozgássá, ezért szerintem ott kisebb erőhatást érzékelünk. Mivel az m*v szorzat felírható F*t szorzatként is, úgy gondolom hogy így fizikailag is le lett vezetve, hogy jobb puha szivacsra esni az erő szempontjából.

2. Rezonancia: Amikor a gerjesztési frekvencia megegyezik a sajátfrekvenciával. Lásd: Tacoma bridge. Vagy amikor a busz ablaka a motor bizonyos fordulatszámán (frekvenciáján) elkezd rezegni. Ha azon a bizonyos frekvencián tartanánk a motort, akkor az ablak betörhet. A kristálypohár ezért törik el, amikor az opera énekes egy bizonyos frekvenciájú hangon énekel folyamatosan. (Ennek azért ennél bonyolultabb a fizikája, de ez az alap tényező).

3. Fény hullámtulajdonsága. Mindenféle optikai eszköz. Lencsék, tükrök. Minden ami kihasználja az interferenciát (interferométer) Diffrakció, diszperzió (prizma) , polraizáció. A polrizációt használja ki pl. a napszemüveged is. Légköri jelenségek mint a sarki fény, szivárvány (ott is ugye visszaverődés). Az egyes kijelzők melyek színkeverésen alapulnak.

4. Az n főkvantumszám meghatározza az En energiát, melynek nagysága pontosan megegyezik a Bohr-modell eredményével. Az l mellékkvantumszám az elektron pályájának alakjára vonatkozik. Az m mágneses kvantumszám az elektron pályájának térbeli elhelyezkedését írja le. A spin pedig az elektron mágnesesimpulzusát mutatja meg.
1