Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elméleti kérdések - 1

236
Gondoltam összegyűjtők különböző kérdéseket, amelyekre ha valaki tudna 1-2 mondatos választ adni, annak nagyon köszönöm! (Így később mások is megtalálhatják ezt.)


1. Egy 1 dimenziós mozgásnak ismerjük a v(t) sebesség-idő függvényét. Milyen művelettel lehet ebből a helyidő függvényt meghatározni? Milyen adatot kell még ismernünk ehhez?

2. Mikor lesz két egyirányú szinuszos rezgés eredője nem periodikus?


3. Az a feladatunk, hogy egy megadott, jó minőségű lencsével egy fénynyalábot minél kisebb foltba fókuszáljunk. Háromféle, azaz vörös, kék és zöld színű lézer közül választhatunk fényforrást. Melyiket érdemes választani és miért, ha a fő cél a minél kisebb helyre való fókuszálás?

4. Mit értünk a láncreakciószerű maghasadás esetén „kritikus tömeg” alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elmélet, kérdések
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1. Sebesség idő függvényből helyidő függvényt integrálással lehet létrehozni. Vegyünk egy v(t)=3 függvényt. Azaz a teljes időtartományra, ami legyen most 0s - 5s végig 3 m/s -al haladt. Legyen tehát az x tengelyen t (sec) ábrázolava, az y tengelyen a sebesség (m/s). Ez egy állandó, egyenes, t tengellyel párhuzamos függvény. Ha ezt integráljuk az idő szerint, akkor s(t)=3*t+c függvény lesz belőle. Ahol a c konstans az y tengelyen való eltolást, azaz kezdő helyet jelent. Ezt nyílván magasabb rendű függvényekkel ugyan így kell megtenni. (csatoltam a grafikonokat)

2. Harmonikus rezgésekből összeállítható fourier transzformáció segítségével bármilyen hullám. Ha felírjuk a hullámok hullámfüggvényét, akkor látjuk, hogy a fázisukban található körfrekvencia és hullámszám is. Úgy gondolom, hogyha a körfrekvencia és a hullámszám (k) is különbözik a két hullámnál, akkor aperiodikus hullámokat kapunk. Valamint ha a fázisszög is az idő függvénye, akkor is aperiodikus (nem periodikus) hullámot kaphatunk. Itt is csatolok képet.

3. Itt is csatolok képet. A kép alján látható összefüggésből következik, hogy szeretnénk, ha a d0 minél kisebb lesz. Mivel a lencse paramétereit nem mi választjuk meg, csak a lézernyalábot, az az előnyős lézer, aminek minél kisebb a hullámhossza, hiszen az egyenlet szerint a kisebb hullámhossz kisebb d 0 -t eredményez. A felsoroltak közül a kéknek van a legkisebb hullámhossza, ezért azt ajánlott használni.


4. Az a legkisebb tömeg (hasadóanyagból), amely képes fenntartani a láncreakciót.
Módosítva: 3 éve
1