Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, gázelegyek III.

Főoldal » Középiskola » Kémia
917
Egy etán-acetilén-propén gázelegy 15,0 cm3-e 5,5 cm3 azonos állapotú hidrogéngázzal telíthető. 10 cm3 kiindulási gázelegy elégetésekor pedig 21,5 cm3 azonos állapotú szén-dioxid-gáz keletkezik. Számítsuk ki a gázelegy V/V%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_2` + 2 `H_2` `rarr` `C_2H_6`

`C_3H_6` + `H_2` `rarr` `C_3H_8`

x `cm^3` acetilénhez szükséges 2x `cm^3` hidrogén,

y `cm^3` propénhez szükséges y `cm^3` hidrogén.

I. `color(red)("2x+y = 5,5")`

`C_2H_2` + 2,5 `O_2` `rarr` 2 `CO_2` + `H_2O`

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` `rarr` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

`C_3H_6` + 4,5 `O_2` `rarr` 3 `CO_2` + 3 `H_2O`

Ahhoz, hogy megtartsuk az arányokat, figyelembe kell vennünk, hogy az égetéskor más volt a kiindulási gázelegy mennyisége.

10 `cm^3` gázelegy elégetésekor 21,5 `cm^3` `CO_2` keletkezik.

15 `cm^3` gázelegy elégetésekor `15/10*21.5` = 32,25 `cm^3` `CO_2` keletkezik.

x `cm^3` acetilénből 2x `cm^3` `CO_2` keletkezik,

y `cm^3` propénből 3y `cm^3` `CO_2` keletkezik,

15-(x+y) `cm^3` etánból `2*(15-(x+y)` `cm^3` `CO_2` keletkezik.

II. `color(red)("2x+3y+2(15-(x+y) = 32,25")`

II. 2x+3y+30-2x-2y=32,25

II. 30+y = 32,25

y = 2,25 (A propén mennyisége)

I. 2x+2,25 = 5,5

2x = 3,25

x = 1,625 (az acetilén mennyisége)

15 `cm^3` elegyben van 2,25 `cm^3` propén és 1,625 `cm^3` acetilén.

100 `cm^3` elegyben van `100/15*2.25` = 15 `cm^3` propén

100 `cm^3` elegyben van `100/15*1.625` = 10,83 `cm^3` acetilén.

Ezek a térfogatszázalékok, a maradék az etán.
1