Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, gázelegyek II.

Főoldal » Középiskola » Kémia
696
Egy etin-propén-hidrogén gázelegy 140 cm 3-ét - melynek tömege 54,9 mg standardkörülmények között - platinakatalizátorral hozzuk érintkezésbe. A reakció befejeződése és a kiindulási körülmények visszaállítása után a gáztérfogat 84 cm 3 lett. Számítsuk ki a kiindulási és a keletkezett gázelegy térfogatszázalékos összetételét!
(ez sem sikerül)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Standard körülmények között:

1 mmol gáz térfogata 24,5 `cm^3`

mennyi lesz 140 `cm^3` gázelegy térfogata?

n = `140/24.5` = 5,71 mmol

Az elegy moláris tömege tehát:

`M_("elegy")` = `54.9/5.71` = 9,6075 `g/(mol)`

Lejátszódó folyamatok:

`C_2H_2` + 2 `H_2` `overset("Pt kat.")(rarr)` `C_2H_6`

`C_3H_6` + `H_2` `overset("Pt kat.")(rarr)` `C_3H_8`

A kiindulási elegyben a hidrogén kénytelen feleslegben lenni, mert a hidrogén nem válogat, amit talál és reagálni tud vele, azzal reagálni is fog.

Legyen a kiindulási elegyben x `cm^3` acetilén, ez reagál 2x `cm^3` hidrogénnel. y `cm^3` propén, ez reagál y `cm^3` hidrogénnel. Elfogy tehát 2x+y `cm^3` hidrogén, ez okozza a térfogatcsökkenést, ami 140-84= 56 `cm^3`

I. `color(red)("2x+y = 56")`

A kiindulási elegyben levő hidrogén mennyisége 140-(x+y) `cm^3`.

A moláris tömegre felírva az összefüggést:

M = `(V_(C_2H_2)*M_(C_2H_2)+V_(C_3H_6)*M_(C_3H_6)+V_(H_2)*M_(H_2))/V_ö` =

= `(x*26+y*42+(140-x-y)*2)/140` = 9,6

26x+42y-2x-2y+280= 1344

II. `color(red)("24x+40y = 1064")`

Ezt a kétismeretlenes egyenletrendszert kell megoldani:

x = 21

y = 14

A kiindulási elegyben tehát van 21 `cm^3` acetilén, 14 `cm^3` propén és 140-21-14 = 105 `cm^3` hidrogén.

Ebből már gondolom menni fog a térfogat százalékos összetétel.

A keletkezett elegy (mivel az összes szénhidrogén elreagált) tartalmaz:

21 `cm^3` etánt;

14 `cm^3` propánt és

105-(2*21+14) = 49 `cm^3` hidrogént.

A keletkezett elegy térfogata (csak ellenőrzésképpen): `21+14+49` = 84 `cm^3`

A térfogat%-os összetétel már menni fog.
1