Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1110
Egy etán-propén-hidrogén gázelegy 25,0 cm3-ét platinakatalizátorral hozunk érintkezésbe. A reakció lejátszódása után, a kiindulási körülmények visszaállításával a gáz térfogata 15,0 cm3 lett, a keletkező gáz standard sűrűsége 1,51 g/dm3. Állapítsuk meg a kiindulási gázelegy térfogatszázalékos összetételét és átlagos moláris tömegét!
(vmiért nem akar kijönni sajnos a megoldás)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A lejátszódó folyamat:

`C_3H_6` + `H_2` `Rightarrow` `C_3H_8`

25 `cm^3` a kiindulási elegy, 15 `cm^3` a keletkező elegy. Ebből az következik, hogy vagy a propén vagy a hidrogén mennyisége 10 `cm^3` (ekkora a térfogatcsökkenés), a másiké viszont több (legyen 10+x `cm^3`). A keletkező elegyben a propán mennyisége is 10 `cm^3`. A kiindulási elegyben és a keletkező elegyben is az etán mennyisége tehát, mivel az nem reagál 25-(10+10-x) = 5-x `cm^3`.

Ki tudjuk még számolni a keletkező anyag moláris tömegét:

`rho` = 1,51 `g/(dm^3)` = 0.00151 `g/m^3`

p = 101325 Pa

R = 8,314 `(Nm)/(mol*K)`

T = 25 °C = 298 K

M = `(rho*R*T)/p` = `(0.00151*8.314*298)/101325` = 37 `g/(mol)`

I.

Legyen a hidrogén mennyisége 10 `cm^3`.

Ekkor keletkezik (vagy marad) 10 `cm^3` propán, 5-x `cm^3` etán és x `cm^3` propén.

A moláris tömeg kifejezhető:

M = `(V_(C_3H_6)*M_(C_3H_6)+V_(C_3H_8)*M_(C_3H_8)+V_(C_2H_6)*M_(C_2H_6))/V_ö` =

= `(10*44+(5-x)*30+x*42)/15` = 37

x = -2,92 (Nem lehet negatív)

II.

Legyen a propén mennyisége 10 `cm^3`.

Ekkor keletkezik (vagy marad) 10 `cm^3` propán, 5-x `cm^3` etán és x `cm^3` hidrogén.

M = `(10*44+(5-x)*30+x*2)/15` = 37

x = 1,25

A kiindulási elegyben tehát volt:

10 `cm^3` propén; 10+x = 11,25 `cm^3` hidrogén és 25-10-11,25 = 3,75 `cm^3` etán.

Akkor 100 `cm^3` elegyben volt:

`4*11.25` = 45 `%(V/V)` hidrogén;

`4*10` = 40 `%(V/V)` propén és

`4*3.75` = 15 `%(V/V)` etán.

A kiindulási elegy moláris tömege:

`M_("kiind.")` = `(45*2+40*42+15*30)/100` = 22,2 `g/(mol)`.
1