Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagmennyiség

Főoldal » Középiskola » Kémia
891
Egy ismeretlen kétértékű kationban ugyanannyi elektron van, mint amennyi elektron egy másik, kétértékű anionban van.
1,00·10²² db kationban ugyanannyi proton van, mint amennyi proton 1,25·10²² db anionban van.
a. Melyik két elemről van szó a feladatban?
Levezetem az én megoldásom, ha esetleg valaki tudna még erre felírni mást, akkor azt nagyon megköszönném! Habár kijött az eredmény, de ennél a résznél: x · 1,00·10²² = y · 1,25·10²² szerintem van más megoldás is.
Kétértékű kation az a II. A főcsoportban keletkezik.
Kétértékű anion az a VI. A főcsoportban keletkezik.
Protonszámuk között a különbség négy lesz: Z(kation) - Z(anion) = 4
x · 1,00·10²² = y · 1,25·10²²
x = 4 / 0,2 = 20
y=16
Tehát a kalcium és a kén.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`10^(22)` db kation az `(10^(22))/(6*10^(23))` = `1/60` mol.

`1.25*10^(22)` db anion az `(1.25*10^(22))/(6*10^(23))` = `1/48` mol

Ha x-szel jelölöd a kation protonszámát és y-nal az anionét, akkor fel lehet írni, hogy:

`x*1/60` = `y*1/48`

A négy különbség a célravezető, ahogy írtad, hiszen mindkettő két protonra van ugyanattól a nemesgázszerkezettől:

I. `x/60` = `y/48`

II. `x-y = 4`

`(y+4)/60` = `y/48`

4(y+4) = 5y

y = 16

x = 20

20 proton van a kationban (kalcium) és 16 proton az anionban (kén).

Más megoldás nincs, csak más úton (de hasonlón) való eljutás.
1