Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika - Szöveges feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
448
9. Az acéldugó, amely pontosan illeszkedik az 50 cm és a 70 cm méretű nyílásba, négyoldalú gúla és tömege 38,22 kg. Számítsátok ki magasságát, ha ρ = 7800 kg/m³

10. A gépalkatrész egy forgáshengerből és egy forgáskúpból áll. A henger alapjának átmérője d = 40 mm, magassága m₁ = 90 mm, a kúp alapjának átmérője megegyezik a hengerével, magassága pedig m₂.

a.) Számítsátok ki a kúp magasságát, ha a kúp térfogata 20%-a a henger térfogatának.
b.) Határozzátok meg a tengelymetszet főcsúcsánál levő szöge
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
9,

a = 0,5 m

b = 0,7 m

`rho` = 7800 `(kg)/m^3`

m = 38,22 kg

`m_a` = ?

T = `a^2` = `0.5^2` = 0,25 `m^2`

t = `b^2` = `0.7^2` = 0,49 `m^2`

A gúla térfogata:

V = `m_a*(T+root()(T*t)+t)/3` = `m/rho`

`m_a` = `(3*m)/(rho*(T+root()(T*t)+t))` = `(3*38.22)/(7800*(0.25+root()(0.25*0.49+0.49))` = 0,013 m = 1,3 cm


10,

a,

d = 40 mm = 4 cm

`m_1` = 90 mm = 9 cm

`V_h` = `(d^2*pi)/4*m_1` = `(4^2*3.14)/4*9` = 113,04 `cm^3`

`V_k` = `(d^2*pi)/4*m_2/3` = `0.2*V_h`

`m_2` = `(0.2*12*V_k)/(d^2*pi)` = `(2.4*113.04)/(4^2*3.14)` = 5,4 cm = 54 mm

b,

Szögfüggvények ismerete nélkül nehéz lesz, hacsak nem lerajzolod és megméred.

Rajzolj egy derékszögű háromszöget, melynek az egyik befogója a sugár (2 cm), a másik befogója a kúp magassága (5,4 cm). A magasság végénél levő szöget megméred és ennek a kétszerese lesz a keresett szög.
1