Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
738
Egy gázelegy az olefinek homológ sorának n-edik és (n+2)-edik tagját tartalmazza. A gázelegy 25,0 cm3-ét 150,0 cm3 azonos állapotú oxigénnel keverünk össze, és a szénhidrogéneket tökéletesen elégetjük. A reakció befejeztével, a vízgőz lecsapódása után az eredeti körülmények között mérve, 120,0 cm3 gázelegyet kapunk, melynek térfogata KOH-oldaton átvezetve, a felére csökken. Melyik két gáz alkotta a gázelegyet, milyen V/V%-os összetételben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_nH_(2n)` + 1,5n `O_2` = n `CO_2` + n `H_2O`

`C_(n+2)H_(2n+4)` + 1,5(n+2) `O_2` `rightarrow` (n+2) `CO_2` + (n+2) `H_2O`

2 `KOH` + `CO_2` = `K_2CO_3` + `H_2O`

A végén marad 120-60 = 60 `cm^3` `O_2`; kiindultunk 150 `cm^3`-ből; a reakcióban tehát részt vesz 150-60 = 90 `cm^3` oxigén.

A `CO_2` mennyisége `120/2` = 60 `cm^3`

x `cm^3` 1. olefinből keletkezik nx `cm^3` `CO_2`

25-x `cm^3` 2. olefinből keletkezik (25-x)(n+2) `cm^3` `CO_2`

nx + (25-x)(n+2) = 60

Azt tudjuk, hogy n `in` `NN` (n egynél nagyobb) , és azt is hogy standard (vagy akár normál) körülmények között csak az első három olefin gáz-halmazállapotú a homológ sorban.

n = 2 esetén (és akkor a keresett olefin az etilén (`C_2H_4`) és a butén (`C_4H_8`) )

2x + 4(25-x) = 60

x = 20

25 `cm^3` gázelegyben van 20 `cm^3` etilén

100 `cm^3` gázelegyben van `100/25*20` = 80 `cm^3`

Az gázelegy tehát 80 `%(V/V)` etilént és 20 `%(V/V)` butént tartalmaz.
3