Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat. Miért cos/sin?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
495
Feladat kérdését és megoldás elejét csatoltam. Arra lennék kíváncsi, a sebességet (v0) értékeket miért cos és sin alfával szorozta? Mitől függ hogy melyik sin/cos?

Segítséget köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Ha az ábrádat megnézed, ahol látsz egy kis derékszögű háromszöget, ahol a v₀ kezdősebesség az átfogó a két befogó pedig a vizszintes vx és függőleges vy komponensek.
Ebben a háromszögben a v₀-nak a vizszintessel bezárt szöge α.
Ha fölírjuk: sinα=vy/v₀⇒vy=v₀·sinα
illetve:
cosα=vx/v₀⇒vy=v₀·cosα
2

Az előző válaszoló pontosan jól leírta. Csak be kell tudni azonosítani a háromszöget és a kérdéses szöget. Nem árt ilyenkor egy nagyított képet rajzolni a vektorokról, szögekről, hogy lásd köztük az összefüggést. Nyílván egyszerűbb úgy gondolkodni, hogy oké, keressük meg a szöget. A szögnek vegyük a szinuszát. Tudjuk, hogy az szöggel szemközti / átfogó. Ezeket beazonosítod. Ugyan ezt megcsinálod cosinusszal és megkapod a két egyenletet.
1