Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni az alábbi feladatokban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
477
1). Van 10 kupac, kilencben 10 grammos kis golyók, egyben 9 grammos kis golyók. Az összes golyó egyformán néz ki. Egy közönséges skálás mérleg áll rendelkezésre, ami számszerűen mutatja a rárakott súlyt. Hogy lehet egyetlen egy méréssel meghatározni, hogy melyik kupacban vannak a 9 grammos golyók?
2). Négy katona szeretne átjutni egy hídon, ami 18 perc múlva robban. Éjszaka van, és a sötétben csak elemlámpával tudnak közlekedni, viszont mindössze egy elemlámpájuk van. Ráadásul a híd keskeny és egyszerre csak ketten tudnak átkelni rajta. A katonák közül néhányan megsebesültek, ezért egyesek lassabban, mások gyorsabban tudnak átmenni. Ha egyedül kéne menjenek, akkor rendre 1, 2, 5 és 10 perc alatt érnének át a hídon, és természetesen ugyanennyi idő visszafele is. Ha viszont két katona együtt megy, akkor a lassabbik ideje számít. Hogyan érhetnek át biztonságban a hídon?
3). Két ember játszik egy játékot. A játék a következő: felváltva raknak egy 1 méter átmérőjű kör alakú asztalra 1 centiméter átmérőjű pénzérméket. A pénzérmék nem fedhetik egymást. Az veszít, aki nem tud rakni. Melyik játékosnak van nyerő stratégiája és mi ez a stratégia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Építesz egy új kupacot az alábbi módon:

Első kupacból egyet veszel le, másodikból kettőt... tizedikből tizet. Így lesz 1+2+...10 = 55 darab golyód, melynek tömege, ha mind tizes lenne, akkor 550 g. De a tömeg csak 550-x g lesz, akkor az x. kupacban vannak a 9 g-osak.

2.

Először az 1 perces viszi a 2 perceset, tehát odafele 2 perc az út, visszamegy az 2 perces a lámpával. Ez eddig 4 perc.

Utána az öt perces a tizessel megy át, nekik 10 percig tart az út, az egyes fogja visszavinni a lámpát. Eltelt eddig 4+10+1 = 15 perc.

Végül az 1 és a 2 perces indul útnak együtt, nekik 2 perc az út, összesen 15+2= 17 percre volt szükség.

3. A kezdő nyer. Az asztal közepére kell helyezni az első érmét, a második tesz valahova és az első középpontos tükrözéssel rak a másodikhoz; így mindig úgy tud rakni, hogy az az asztalra kerüljön.
0