Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9.osztály matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
4081
Mennyi vizet kell elparologtatni 10 liter 40%-os sooldatbol, hogy 60%-os sóoldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
10 liter 40%-os oldatban 10*40/100=4 liter oldott anyag van. Tegyük fel, hogy x liternyi vizet kell elpárologtatnunk, ekkor az oldott anyag mennyisége nem változik, tehát 4 liter marad, az oldat űrmértéke viszont 10-x lesz, ez 100*4/(10-x)=400/(10-x) százalékos, ennek kell 60-nak lennie:

400/(10-x)=60 | vesszük a reciprokot
(10-x)/400=1/60 | szorzunk 400-zal
10-x=400/60 |+x, -400/60
10 - 400/60=200/60=10/3=x, tehát 10/3 liter vizet kell elpárologtatni a 60%-os oldathoz.
0

Szia!

A 10 liter (kg) 40%-os sóoldatban 10×40/100=4 kg só van.

Hogy ebből 60%-os legyen annyi vizet kell belőle eltűntetni, hogy a visszamaradó oldat 4/60/100=6,67 kg legyen (hiszen a só nem párolog el, mennyisége állandó, 4 kg). Ezért belőle 10-6,67=3,33 kg vizet kell elpárologtatni.
Módosítva: 9 éve
2