Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
635
A talajszintről adott kezdősebességgel függőlegesen feldobott kő h magasságba emelkedik. Az eldobás helyétől milyen távol ér földet ez a kő, ha ugyanekkora kezdősebességgel a vízszinteshez képest 45◦-os szögben hajítjuk el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hajítás, ferdehajitas
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A függőlegesen h magasságig dobott kő sebessége:

v = `g*t`

t = `v/g`

h = `g/2*t^2` = `g/2*(v/g)^2` = `v^2/(2*g)`

v = `root()(2*g*h)`

Ezzel a kezdősebességgel eldobott kő sebességéet felbontjuk vízszintes és függőleges irányú komponensre.

`alpha` = 45° esetén

`v_x` = `v_y` = `v*root()(2)/2` = `root()(2*g*h)*(root()(2)/2)` = `root()(g*h)`

A test függőlegesen halad

`t_f` = `v_y/g` = `root()(g*h)/g` = `root()(h/g)` ideig.

Illetve ennek a kétszereséig, mert ez csak a felfelé haladó idő, lefelé ugyanennyi ideig.

Ennyi idő alatt függőlegesen megtesz:

s = `2*v_x*t_f` = `2*root()(g*h)*root()(h/g)` = `2*root()((g*h*h)/g)` = `(2*h)` m-t.

A 45°-os szögben elhajított test tehát kétszer olyan messzire repül, mint amilyen magasra szállna függőleges hajítással.
Módosítva: 6 éve
2