Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. osztály matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
3844
Egy kád az egyik csapról 20 perc alatt, a másikról 15 perc alatt telik meg. A lefolyót kinyitva 16 perc alatt ürül ki. Mennyi ideig tart a kád feltöltése, ha mindkét csapot kinyitjuk, de a lefolyó is nyitva marad?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első csapon 1 perc alatt a kád 1/20 része telik meg, a másikon az 1/15 része, a lefolyón keresztül pedig a teli kád víz 1/16 része folyik el, ez azt jelenti, hogy 1 perc alatt a kád (1/20)+(1/15)-(1/16)=13/240 része telik meg a kádnak, x perc alatt pedig a (13x)/240 része. Akkor lesz tele a kád, hogyha ez a hányados 1, tehát:

(13x)/240=1, erre x=240/13-ot kapunk, tehát 240/13 perc=~18,5 perc alatt telik meg a kád vízzel.
0