Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozatlan integrál megoldása?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
540
Üdv,segítségre lenne szükségem ezzel az integrállal,mi úgy tanultuk,hogy a törtet fel lehet bontani két törtre,ha a nevezőből szorzatra lehet bontani,és utána a számlálókat A illetve B betüvel helyettesitettük,de ebben a feladatban elakadtam.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, derivált, matemaika, integrált
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3

Szerintem itt nem kell. (Két ugyanolyan nevezőre? Akkor elég a számlálót felbontani 2x-re és +5-re.
= `int (2x)/((x+1)^2) dx` + `int 5/(x+1)^2 dx` = `2*(ln|x+1|+1/(x+1))` + `-5/(x+1)` = `2ln|x+1|` - `3/(x+1)` + C
0

Kazah válasza is jó, de amire te gondoltál, azzal is meg lehet csinálni. Viszont nem jól indultál neki, és ezt fontos tudni: ha a nevezőben négyzet (vagy más hatvány) van, azt nem úgy kell parciális törtekre bontani, hanem venni kell minden lehetséges hatványt. Négyzetnél tehát az első és a második hatványt:
`(2x+5)/(x+1)^2=A/(x+1)+B/(x+1)^2`
Ez azért lesz jobb a kiinduló törtnél, mert A és B már csak számok, nincs bennük x.

A és B "kitalálása":
A `B`-t kitalálhatjuk egyszerűen a "letakarásos" módszerrel: a bal oldalon a nevezőben letakarjuk az `(x+1)^2`-et, és behelyettesítjük azt az x-et, ahol a letakart tényező nulla, vagyis az `x=-1`-et. Kijön, hogy `B=2·(-1)+5=3`
Az `A`-t sajnos letakarással nem lehet kitalálni (mindig csak a legnagyobb hatványú tag számlálóját lehet letakarva). Lehet deriválásos módszerrel, de az most "nagyágyú", egyszerűbb csak közös nevezőre hozni a jobb oldalt:
`A/(x+1)+3/(x+1)^2=(A(x+1)+3)/(x+1)^2` aminek a számlálója `Ax+(A+3)`. Ez azonos kell legyen az eredeti tört számlálójával, ezért `A=2` (és persze `A+3=5`, de az már triviális).

Vagyis ezt kell integrálni:
`int 2/(x+1)+3/(x+1)^2\ dx=2·ln(x+1)+3 int (x+1)^(-2)dx=2·ln(x+1)-3(x+1)^(-1)+C=2·ln(x+1)-3/(x+1)+C`
Módosítva: 6 éve
0

Szívesen küldök parciális felbontás feladatokat típusok szerint kidolgozva. Kérek egy emailt, lásd üzenet.
BGY
0