Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok ebben a két feladatban kaphatnék segítséget?

Főoldal » Középiskola » Matematika
363
A változó mely értékénél veszi fel az x²-4x-5 kifejezés a legkisebb értékét és mekkora ez az érték?

A szabályos sokszög külső szöge egyötöde a belső szögnek. Határozd meg, hogy hány oldalú a sokszög!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
= `(x-2)^2` -4-5 = `(x-2)^2`-9

A négyzetes tag legkisebb értéke nulla, a kifejezés értéke legalább -9; ezt pedig az x = 2 helyen veszi fel.


`alpha/(180-alpha)` = 5

`alpha` = 900- `5*alpha`

`6*alpha` = 900

`alpha` = `900/6` = 150°

A belső szög tehát 150 fok,

Ha n oldalú a szokszög, akkor a sokszög egy belső szöge:

`(n-2)/n*180` = 150

`(n-2)/n` = `150/180` = `15/18` = `5/6`

`6(n-2)` = 5n

6n-12 = 5n

n = 12

A sokszög 12 oldalú.
1