Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
340
Sziasztok!
Ebben a feladatban szeretnék kérni segítséget:

Mellékelem a képet róla.

Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, Matematika, érettségi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Négyzetreemeljük mindkét oldalt, de mivel így több gyökünk lesz, a végén kizárjuk a felesleget.

`cos^2 x` = `9*sin^4 x`

`1-sin^2 x` = `9*sin^4 x`

`sin^2 x` = a

1-a = `9*a^2`

`9*a^2`+a-1 = 0

a = `(root()(37)-1)/18` = 0,28

Csak az egyik gyökkel foglalkozunk, a pozitívval, mert `sin^2 x` az nemnegatív.

`sin^2 x` = 0,28

`sinx_1` = `root()(0,28)` = 0,53

`x_(1_1)` = 32° + `k*360`

`x_(1_2)` = -32 + `k*360`

`sinx_2` = `-root()(0,28)` = -0,53

`x_(2_1)` = Ezt vissza kell ellenőrizni, de mivel négyzetre emeltünk az elején, gyökszaporulat léphet fel (itt az történt), szóval csak az első kettő a megoldás. ( k ∈ `ZZ`)
0