Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
3076
Írja fel az AB szakasz felezőmerőlegesének egyenletét , ha A(-2;-5) B(6;3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Alighanem ez segíteni fog! :) Ha nem, akkor írj még.
0

Ha mégsem voltál elégedett a fenti általános levezetéssel, akkor itt a konkrét példa:

A szakasz felezőpontja:

`x` = `(x_A+x_B)/2` = `(-2+6)/2` = 2

`y` = `(y_A+y_B)/2` = `(-5+3)/2` = -1

P(2;-1).

A szakasz egyenlete:

-5 = `-2*m`+b

3 = `6*m` + b

8m = 8

m = 1

-5 = `-2*1` + b

b = -3

A szakasz egyenlete: y = x-3

A szakasz felezőmerőlegesének meredeksége: `m_f`= `-1/m` = -1

A felezőpontot és a felező meredekségét behelyettesítve egy általános egyenletbe:

-1 = -1*2 + b

b = 1

A szakasz felezőmerőleges egyenesének egyenlete tehát:

y = -x + 1

(Ábra)
1