Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatszög alapú gúla

Főoldal » Általános iskola » Matematika
767
Hatszög oldalai: a=2,5cm b=3cm. Kettő b oldalam van, és négy a oldalam. Ezekből az adatokból kell kiszámolnom a gúla felszínét és térfogatát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, gúla, geometria
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ahoz, hogy ezeket ki tudjuk számolni még szükség van valamilyen adatra. Így ugyanis csak az alaplap területét tudjuk megadni.
0

HA szabályos hatszög alapú gúláról van szó, akkor az alaplapot 6 szabályos háromszögre lehet bontani, melyeknek ki tudjuk számolni a területét.
Így pl, ha a=2,5 cm az alapél, akkor a szabályos háromszögeknek minden éle 2,5cm. Így a területük: t = a²√3 / 2 = 2,5²*√3 / 2 = 5,41cm
Az alaplap területe: talap = 6*t = 6*5,41 = 32,48 cm²

Most már csak a magasságot kell megtudni, s hogy mit jelöl a b=3cm.
Akár a test magasságát, akár az oldalél hosszát, akár az oldalél magasságát, egy derékszögű háromszög mindig adódik, amiből a hiányzó adatot mág ki tudjuk számolni, s ezzel együtt a térfogatot és a felszínt is.

Mit jelöl a b oldal?????
0