Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos hatszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1561
Egy szabályos hatszög rövidebb átlója 8cm. Számítsa ki a hatszög területét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Az átlót behúzva lesz egy egyenlő szárú háromszögünk, melynek az alapja az átló, a szára pedig az oldal hosszúsága.
A háromszög csúcsnál levő szöge 120°.

koszinusztételt felírva:

`8^2` = `2*a^2`-`2*a^2*cos120` = `2a^2*(1+0.5)`

a = `root()((64/1.5)/2)` = 4,62 cm

A hatszög területe a hat egyenlő oldalú háromszög területe:

T = `6*(a^2*root()(3)/4)` = `(6*4.62^2*root()(3))/4` = 55,43 `cm^2`
Módosítva: 6 éve
0

Ha még nem tanultad a koszinusz-tételt:
0

Ha behúzol 3 kapcsolódó rövid átlót, kapsz egy 8 egység oldalú szabályos háromszöget. Az előző válaszoló rajzát segítségül véve pl. az ACE háromszöget. A hatszög területe ezen háromszög területének a kétszerese, vagyis

T = 8²×√3/2
Egyszerűsítve
T = 32×√3
************
Módosítva: 5 éve
0