Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hötan

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
437
Egy hengerben dugattyúval elzárva 0,2 g tömegű levegő van. A hengerben egy rugó is található, aminek egyik vége a dugattyúhoz, másik a henger álló részéhez van rögzítve oly módon, hogy a bezárt levegő térfogata és nyomása közötti kapcsolat mindvégig lineáris. Kezdetben a hengerbeli túlnyomás 1,6 bar, ekkor a bezárt levegő hőmérséklete 35 °C, térfogata 1300 cm3. Ezután melegítés hatására a bezárt levegő kiterjed, és 500 J összmunkát végez (hasznosat és nem hasznosat együtt). A folyamat végére a térfogat 3000 cm3-re nő. A légnyomás 97 kPa. A folyamat munkadiagramja alapján határozza meg a bezárt levegő túlnyomását a végállapotban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Azt érted, hogy miért lineáris a kapcsolat a nyomás és a térfogat között? Ezért:
Ideális rugó egyenlete ez: `F=D·x`
Mivel `p=F/A` és `V=x·A`:
`p·A=D·V/A`
`p=D/A^2·V=c·V` tényleg lineáris.

Ez a lineáris kapcsolat azt jelenti, hogy ha a `p` `V` diagramon ábrázoljuk a folyamatot, annak egyenes lesz a képe (aminek a meredeksége a fenti `c`, amit persze nem ismerünk). Ha melegítjük a gázt, akkor kitágul és a nyomása is nő, és ennek egyenes lesz a képe.

Kezdetben:
`p_"lég"=97\ kPa`
`p_1=p_"lég"+1.6\ "bar" = 257\ kPa`
`T_1=35\ °C=308\ K`
`V_1=1300\ cm^3=1.3·10^(-3\ )m^3`

Meg van adva a gáz tömege is, de azzal valami nem tűnik jónak. Ugyanis a levegő átlagos moláris tömege 29 g/mol, ezért a gáz mennyisége `n=0.2/29\ mol`, viszont nem annyi jön ki az egyetemes gáztörvény alapján:
`(p_1·V_1)/(R·T_1)=n` .. számold ki. Nem tudom, melyik adat lehet rossz.

Melegítés után:
`V_2=3·10^(-3\ )m^3`
`W=500\ J`
`p_2=?`

A végzett munka megegyezik a pV diagramon a görbe alatti területtel. A görbe most egyenes, az alatta lévő terület pedig (rajzolj fel valami hasonlót) egy trapéz területe:
`W=(p_1+p_2)/2·(V_2-V_1)`
Írd be az ábrádba ezeket a jeleket, látni fogod, hogy a fenti képlet adja a területet.
Ebből kijön `p_2`, a túlnyomás meg abból.
0